Szybka przekąska biegacza

Zapewne wielu z was wielokrotnie miało dylemat co zjeść po treningu. Czasami nie mamy apetytu, a czasem bywa tak, że chcielibyśmy wręcz rzucić sie na górę węglowodanów, najchętniej w postaci klasycznego, włoskiego spagetti- nie jest tak? :)

Jeżeli nie spędzasz w kuchni zbyt wiele czasu, ze względu na to że jesteś ciągle zabiegany albo po prostu masz ochotę przygotować coś na szybko, ten przepis jest zdecydowanie dla Ciebie. Przygotowana przekąska domowej roboty dostarczy najpotrzebniejsze elementy odżywcze, potrzebne nam od razu po treningu. Gotowi? No to do dzieła! Czas zrobić Batony energetyczne!

Co bedzie potrzebne?

Do przygotowania batonów bedą nam potrzebne: metalowa forma, miska, papier do pieczenia oraz dobrze naostrzony nóż- podstawa w każdej kuchni

Składniki:

- 250g muesli tropikalnego

- 2 jajka

- 1 duża łyżka miodu (40g)

- opcjonalnie: wiórki kokosowe, lub wasze ulubione bakalie

Prostota tych batonów tkwi w ich wykonaniu. Mieszamy wszystkie składniki ze sobą, aby dobrze przeszły smakiem. Następnie wykładamy formę papierem do pieczenia. Wypełniamy naczynie powstałą masą i mocno ubijamy na tyle, aby konsystencja była zwarta. Kolejny krok to juz wstawienie batonów do piekarnika ustawionego na 180 stopni. Po 25 minutach wyjmujemy ostrożnie nasze batony, którym dajemy ok. 10 minut na przestygnięcie. Gotowe ciasto kroimy w mniejsze kawałki i chowamy nasze batony do pudełka - mogą one stać nawet do 3 dni, ale zazwyczaj znikają o wiele szybciej :)

W taki prosty sposób przygotowujemy pyszne batony, które dodatkowo osłodzą nam każdą życiówkę, smacznego!

Artykuł przygotowany przez: www.motivato.pl